Voorpagina MUG Magazine december 2020
door Thomas Schlijper - MUG Magazine
15 juni 2021
Uit onderzoek van vakverenigingen onder zevenduizend zorgprofessionals, blijkt dat een vijfde van de respondenten zegt tijdelijk of langer te zijn uitgevallen als gevolg van te hoge werkdruk.
Werkdruk die verband houdt met coronacrisis. “Ik zie het om me heen”, zegt Thomas Smits, ic-verpleegkundige in het Amsterdam UMC. “Lichamelijke klachten, maar ook veel oververmoeidheid en zelfs gevallen van het post traumatisch stress syndroom.”
Volgens Smits zijn het vooral de lange duur en het grote aantal patiënten dat een grote wissel trokken op de flexibiliteit van het zorgpersoneel. Daarnaast hielp het niet dat veel handen aan het bed het gevoel had dat hun werk te weinig gewaardeerd werd. “Er zijn veel frustraties”, zegt Smits.
“Ik vind het werkelijkwaar onbegrijpelijk dat er niks is geïnvesteerd in de handen aan het bed. Er werd beademingsapparatuur aangeschaft en dat is goed, maar wat er niet is, is hoogopgeleide ic-verpleegkundigen en die worden niet aangetrokken en niet behouden. Ik begrijp daar helemaal niks van”, aldus Smits.
Hij noemt verder als voorbeeld van de achterblijvende maatschappelijke waardering, de halvering van de zorgbonus en het uitblijven van nieuwe cao-afspraken.
Het kabinet gaat ervan uit dat de achterstanden die door de coronacrisis zijn ontstaan in de ‘gewone’ i.e. niet covid-zorg nog dit jaar weer worden ingelopen. “We zitten al met een tekort, verder heeft de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie berekend hoeveel capaciteit er nodig is om dat allemaal in te halen en die gaan eigenlijk uit van twee jaar. Die andere patiënten zijn ons even dierbaar en we zouden ze die zorg graag willen bieden, maar ik denk dat dat een onrealistische verwachting is”, aldus de ic-verpleegkundige.
door AT5 - NH Amsterdam