Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Schrijven naar de Toekomst



Briefwisselingen tussen Amsterdam en elders


Wordt een mondiale pandemie in Amsterdam hetzelfde ervaren als in andere steden en dorpen in Nederland? Is het quarantaineleven dragelijker op het platteland dan in de stad? Of juist eenzamer? Staat de leegte steden als Rotterdam, Den Haag of Amersfoort net zo mooi als Amsterdam? Roept de stilte andere toekomstbeelden op aan de andere kant van het land?

In deze zaal lees je de intieme gedachten van Amsterdammers die brieven schrijven met onbekenden uit verschillende steden en dorpen in Nederland. Met de onbekende briefpartner delen zij hun gedachten en belevenissen van de coronapandemie. Zo bouwen de schrijvers een relatie op met een correspondent elders in Nederland.

Schrijven naar de Toekomst brengt mensen met elkaar in contact die elkaar anders waarschijnlijk nooit zouden tegenkomen. In de briefwisselingen vertellen de schrijvers wat zij om zich heen zien gebeuren en hoe zij daardoor naar de toekomst kijken. Door samen te observeren en samen te dromen ontstaan er unieke ontmoetingen en luisterrijke dialogen.

Uit de honderden brieven werden voor het Amsterdam Museum acht correspondenties geselecteerd tussen mensen uit Amsterdam en mensen die in de rest van Nederland wonen. In deze zaal krijg je een inkijkje in de intieme correspondenties die er tussen mensen ontstaan in dit project. Alle brieven zijn opgenomen, vaak door de schrijvers zelf.

___

Schrijven naar de Toekomst is een brievenproject in tijden van corona. Het is voor iedereen die brieven wil schrijven, ongeacht leeftijd, achtergrond of opleiding. Nu al biedt de stroom aan brieven, van onze 160 brievenschrijvers, een bijzonder verslag van een periode vol vooraf onvoorstelbare veranderingen.

www.schrijvennaardetoekomst.nl




Deze zaal is gecureerd door:
Marilien Mogendorff

In maart overviel Corona ons en stond alles plots stil. We bleven thuis, mochten elkaar niet opzoeken en hielden afstand. Dat triggerde initiatiefnemer Marilien Mogendorff, theatermaker, docent, schrijver, antropoloog, socioloog en fan van brieven. 

“Het voelde als een nieuw tijdperk, een tussenwereld waar iets nieuws zou ontstaan. En waarom zouden we die niet samen maken, door na te denken over de toekomst en hoe we die wereld willen inrichten. Binnen een week na de lockdown besloot ik dat dit het moment was om vast te leggen wat dit alles met mensen deed. Hoe hun levens veranderden. Het was tijd om brieven te schrijven”. 

Dat kon massaal, want met een brief houd je afstand, maar kom je toch dichtbij. Bovendien zorgen brieven voor afleiding, verbinding en brengen ze nieuwe ideeën en gedachten op gang. De brieven vormen samen ook een tijdsbeeld, een databank waar denkers, wetenschappers, kunstenaars in de toekomst veel aan zullen hebben.

“Tijdens dit project verbaas ik me bij elke brief over de openheid en echtheid van de verhalen van mensen. Ik wil dit met de wereld delen en de waarde voor nu en later laten zien.”

Om Marilien heen is een team ontstaan van mensen die haar idee omarmden. In het colofon op onze website lees je meer over wie wij zijn. 

Met veel dank aan alle schrijvers die meedoen aan dit project. Dank voor de donateurs, waaronder het Postbankgiro Loterijfonds. En veel dank aan iedereen die dit project mede mogelijk maakt: Marleen Castelein (redacteur), Anniek van Hartingsveldt (marketing), Elise Slot (redactie en ondersteuning), Willem de Vlam (website www.schrijvennaardetoekomst.nl), Dolly Warhol (ontwerp), Celine Bosman (fondsenwerver). En Sally Mometti en Antoin Deul van Stichting M. En dank aan de stemmen van Marlieke Schoen en Kars Gerrits.


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam Soundtrackcity