Het Vliegniesvirus
door Sophia Simic
Helen is al anderhalf jaar taalvrijwilliger bij Civic Amsterdam. Zij heeft verschillende banen gehad in het onderwijs en wilde na haar pensioen graag actief blijven. Als taalvrijwilliger kan ze al haar ervaring uit het onderwijs goed inzetten. Helen is veel één op één bezig met taal als taalmaatje, maar geeft ook taalles aan een groep statushouders.
De fysieke bijeenkomsten kunnen niet meer doorgaan door de maatregelen tegen het coronavirus. Wat was jouw reactie?
“Heel vervelend natuurlijk,” vertelt Helen. “Het direct contact met cursisten is minder en je mist de non-verbale signalen. Deze geven vaak inzicht of een cursist iets wel of niet begrijpt. Dat vraagt van mij als taalmaatje om meer controle vragen te stellen. In het onderwijs moest ik al creatief zijn. Iedere groep is verschillend en onderwijs is dan ook maatwerk vind ik. Deze situatie met Corona verbetert mijn online creativiteit. Kijken naar wat er wel kan!”
Hoe ben je een online taalmaatje?
“Een deelnemer appt mij bijvoorbeeld foto’s van de teksten die zij niet begrijpt. Via Whatsapp geef ik hulp en uitleg. We kijken samen wat er staat en wat er moet gebeuren. Ook doe ik aan videobellen. Helaas werkt dat niet altijd, omdat niet iedereen een mobieltje heeft wat kan videobellen. Het is een beetje behelpen, maar we gaan door!”
Wat is het verschil tussen online en offline (gewoon in de klas)
“Uitleggen is soms lastiger. Het verschil tussen liggen, leggen en lachen doe ik normaal gesproken gewoon even snel voor. Ik ga liggen op de grond. Ik leg een boek op tafel. Vervolgens lach ik hard op. Dat uitbeelden kost online wat meer moeite. Jezelf goed filmen als je dit allemaal doet is een uitdaging. Daarnaast mis je een stukje snelheid en is het minder direct.”
Heb je een taaltip?
“We gebruiken vaak ook de computer en de oefeningen van Leef & Leer , maar er zijn allerlei websites met taaloefeningen op het gewenste niveau. Tip om makkelijk websites (of andere dingen) onthouden is: maak er een foto van. Een foto kun je op sturen via Whatsapp. Foto’s maken van bijvoorbeeld websites die je heel leuk vindt, maar misschien ook van woorden die je niet begrijpt. Een foto kun je makkelijk laten zien aan een ander.”
Wil je meer weten over onze taallessen?
Zdenka en Mavis vertellen er graag meer over. Bij sommige taallessen wordt er door de docent huiswerk gestuurd en nagekeken. Bij andere lessen wordt er gebruik gemaakt van een online omgeving en een digitaal whiteboard. Dit verschilt per niveau/lesgroep.
Amsterdam Oost, Zdenka Mijic
Amsterdam Noord, Mavis Kathusing
door Civic Amsterdam