Corona Oma
door Astrid Zethof
Op 15, 16 en 17 maart 2021 hebben de Tweede Kamerverkiezingen plaats gevonden. Iedere stem telt, ook die van mensen met een beperking. Gemeenten zijn zich meer en meer bewust dat deze ook voor mensen een beperking toegankelijk moeten zijn. Helaas is er nog geen landelijk beleid voor mensen met een auditieve beperking.
In Amsterdam hebben alle leden van de stembureaus instructie gekregen voor slechthorende stemmers
✅ Rustig praten en duidelijk articuleren
✅ Vrijstelling van mondkapjes bij slechthorenden/doven en schakelen tussen het (verplichte) medisch mondkapje en de (transparante) faceshield als dat nodig is.
✅ Aanwezigheid van pen en papier om te kunnen communiceren door te schrijven.
Het blijft belangrijk om assertief te zijn en zelf aan te geven dat je gehoorverlies hebt. Het is voor de medewerkers in de stemlokalen niet altijd te zien. Geef goed aan wat je nodig hebt. Het meenemen van je soloapparatuur en/of een app van spraak naar tekst op je mobiele telefoon kan heel handig zijn om de instructies te volgen.
In elk Stadsdeel en bij de stemlocatie van Stichting Welzijn Doof Amsterdam (SWDA) is een gebarentolk of zijn medewerkers met kennis van gebarentaal ingezet.
Als ik het stemlokaal binnen kom, dan wijs ik naar mijn oor en zeg dat ik slechthorend ben. Natuurlijk heb ik ook de Limited Hearing sticker op mijn mondkapje.
💪Ik zeg het
🍀Ik wijs naar mijn oor
❤️Ik gebruik een Limited Hearing sticker
Wat zou het fijn als in de toekomst er aandacht blijft bij het stemmen voor mensen met gehoorverlies.Voor doven en slechthorenden houdt dat in dat de medewerkers van het stembureau bekend zijn met wat de Limited Hearing sticker betekent en rustig praten en duidelijk articuleren om te kunnen spraakafzien. Een bloknootje om eventueel iets op te schrijven blijft handig.Voor dove mensen die gebarentalig zijn het inzetten van een gebarentolk.Voor slechthorenden dat de medewerkers bekend zijn dat hoorhulpmiddelen en spraak naar tekst apps worden gebruikt en gewoon vragen wat hij/zij kan betekenen.
door Marja de Kinderen