Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Fatimzahra Baba © George Maas/Fotonova
Afbeelding 21 maanden armoede

‘Soms kloppen moeders ten einde raad aan’

Maart 2021 – Fatimzahra Baba heeft een missie. Ze wil Amsterdammers verbinden en zet zich met House of Besma en Saaam in om de positie van meiden, vrouwen en moeders te verbeteren. Vrouwen kunnen met elke vraag bij haar terecht.

TEKST Marcel Schor BEELD George Maas/Fotonova

Fatimzahra Baba (43) is geboren en getogen in Amsterdam en haar ouders komen uit Marokko. “Ze hebben zich altijd ingezet om het beste uit mij te halen. Ik werd naar een christelijke school gestuurd om de Nederlandse taal goed te leren en om kennis te nemen van de Nederlandse normen en waarden. Mijn ouders vonden een tweetalige opvoeding belangrijk. Die twee identiteiten hebben mijn leven enorm verrijkt.”

Ze is de enige dochter in een gezin van zes kinderen. “Ik word van kleins af aan omringd door mannen en nooit heb ik het gevoel gehad dat ik als vrouw minder zou zijn. Ik heb geleerd om mij staande te houden. Van mijn moeder heb ik mijn doorzettingsvermogen geleerd. Ze runde een huishouden van acht personen, leerde Nederlands en heeft er voor gezorgd dat de kinderen nooit iets te kort kwamen.”  Fatimzahras latere opvattingen over de wereld ontstonden als meisje in het multiculturele Bos en Lommer. “Mijn leeftijdsgenoten en ik speelden onbekommerd met elkaar en we toonden interesse in elkaars afkomst. We genoten van elkaar. Je achtergrond was geen probleem maar iets moois. Jammer genoeg is dat de afgelopen twintig jaar veranderd en neemt de segregatie in Amsterdam toe.”

Samen

Fatimzahra legt zich daar niet bij neer en wil juist mensen verbinden en vooruit helpen. “We leven in een stad met meer dan honderdtachtig nationaliteiten. Om fijn met elkaar samen te leven, is het belangrijk dat we elkaar kennen en oog hebben voor elkaars problemen want anders gaat het mis. Neem die rellen in Osdorp aan het begin van het instellen van de avondklok. Jongens kwamen tegenover de mobiele eenheid te staan. Ik ben met een aantal vrouwen uit Nieuw-West de straat op gegaan om die jongeren te bewegen naar huis te gaan. We wilden niet dat ze met politie en justitie in aanraking zouden komen en hun toekomst vergooiden en dat ze door hun gedrag negatief in de belangstelling zouden komen. Een verdere polarisatie is in niemands belang. We willen samen verder.”

Ze trekt zich het lot van die jongeren aan. “Die rellen kwamen ergens vandaan. Veel van die jongeren kunnen geen kant uit. Ze zitten in grote gezinnen in kleine huizen, overdag zien ze elkaar niet omdat de scholen vanwege de lockdown dicht zijn en ’s avonds kunnen ze elkaar niet ontmoeten door de avondkok. Daar komt nog bij dat ze worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt waardoor ze moeite hebben met het vinden van een stageplek. Ik heb me nog nooit gediscrimineerd gevoeld en gun dat iedereen toe.”

Vrouwen helpen

Fatimzahra zet zich vooral in voor meiden, vrouwen en moeders. Ze heeft House op Besma (besma betekent in het Arabisch glimlach) voor meiden en Saaam voor vrouwen en moeders opgericht om hun positie te verbeteren. “We helpen je en inspireren je om het beste uit jezelf te halen. Dat doen we door bij gezinnen over de vloer te komen. De moeders vertellen waar ze zich zorgen over maken. Over dochters die lachgas gebruiken en er het gevaar niet van inzien. Maar ook over een verliefde dochter die naaktfoto’s naar een fout vriendje stuurt en dat die jongen de foto’s naar anderen doorstuurt. Het meisje durft er niet over te praten en loopt er mee rond. De moeder weet dat er iets aan de hand is en raakt in paniek. Bij House of Besma willen we dat soort onderwerpen bespreekbaar maken. We organiseren bijeenkomsten om de moeders hierover te informeren en ze gerust te stellen dat ze niet de enige zijn. Waar nodig verwijzen we ze door naar de gemeente of hulpverleners.”

Vrouwen in nood kunnen een beroep doen op Saaam. “Er klopte een moeder van twee kinderen bij ons aan die ten einde raad was. Ze werd jarenlang geestelijk en lichamelijk mishandeld door haar zwaar verslaafde echtgenoot. We hebben haar kunnen overtuigen om aangifte te doen. Ze durfde dat in eerste instantie niet omdat ze bang was om haar kinderen kwijt te raken. Ze zit met haar kinderen in de vrouwenopvang en ligt in scheiding. Ze kwam laatst haar voormalige overbuurvrouw tegen en kreeg complimenten over haar uiterlijk. Maar met die overbuurvrouw ging het niet goed. Ook zij werd door haar man mishandeld en verwaarloosd. We hebben haar inmiddels opgevangen en ze staat op het punt om aangifte te doen.”

House of Besma maakt haar naam waar. “Die moeder van twee kinderen heeft weer plezier, ze wordt niet meer gekleineerd en kan in alle rust met haar dochter televisie kijken. Er is weer een glimlach op haar gezicht. Ik heb bewondering voor deze vrouw.”

Meiden

Voor meiden biedt House of Besma hulp. “We hebben haar dochter onder onze hoede. We proberen de dochter zelfvertrouwen te geven en te helpen met haar online-lessen. Ze is gekoppeld aan een van onze rolmodellen, dat zijn doorgaans zelfstandige vrouwen zoals onderneemsters en leraren die dat als vrijwilliger doen. We willen niet dat die dochter straks dezelfde problemen heeft als haar moeder, maar wel dat ze haar dromen kan waar maken.”

Sommige meiden hebben het moeilijk in coronatijd. “Ze houden het thuis niet meer uit en huren een hotelkamer om met leeftijdgenoten te chillen, terwijl je niet mag samenscholen tijdens de lockdown. De ouders kunnen er niet veel van zeggen omdat ze volwassen zijn. Het gaat veelal om meiden met een licht verstandelijke beperking die het risico lopen om in handen te vallen van foute mannen. Dankzij burgemeester Femke Halsema staat de problematiek van deze kwetsbare vrouwen hoog op de politieke agenda van de gemeente.”

House of Besma helpt meiden en Saaam helpt vrouwen en moeders in Amsterdam. Je kunt er als vrouw met elke vraag terecht. Voor meer informatie: bel 06 1337 0182 Of mail info@saaam.nl Of zie houseofbesma.nl

CV

Fatimzahra Baba (43) is een alleenstaande moeder met twee kinderen en heeft een communicatie- en coaching-achtergrond. Ze is sociaal-ondernemer en oprichter van House of Besma.

door Marcel Schor - MUG Magazine


Dit artikel is onderdeel van de zaal ’21 maanden armoede’ van MUG Magazine. MUG is gratis te krijgen op 300 plekken in de stad, waaronder supermarkten en bibliotheken, en bevat tips en informatie over werk en inkomen, armoedebestrijding en schuldhulp.


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam Soundtrackcity