Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding Shaping Feelings

i-psy Atelier

Framer Framed werkt sinds 2020 intensief samen met i-psy Arts. i-psy Arts is een programma voor patiënten van de interculturele psychiatrie (i-psy) van Amsterdam. i-psy is een organisatie die valt onder het beleid van de GGZ – instelling Parnassia Groep. De organisatie richt zich op de patiënten met een migratie achtergrond en is gespecialiseerd in interculturele psychiatrie. de samenwerking bestaat uit een Open Atelier. Tijdens de eerste lockdown kreeg deze samenwerking vorm in online workshops, zoals de Stay Strong Photo Series.

De Parnassia Groep heeft tijdens de coronacrisis aangegeven te willen stoppen met de specialistische ggz- trajecten met als doel de kosten te verminderen en de behandelingen goedkoper te maken. Dit heeft grote gevolgen voor met name de patiënten die nog onder behandeling zijn en plots moesten stoppen met hun behandeling. Dit gebeurde in een periode die sowieso erg zwaar is voor mensen met psychische problemen. Juist in deze moeilijke tijd bleek een open atelier van cruciaal belang en Framer Framed besloot de tentoonstellingsruimte vanaf september 2020 op maandagen beschikbaar te stellen voor het Open Atelier.

Het concept van een Open Atelier werd geïnspireerd door de opzet van ‘Studio Upstairs’ in Londen. Suzanne Delshadian, de oprichter en coördinator van i-psy Arts, werd geïnspireerd door de aanpak: niet alleen een behandelcentrum dat voorziet in kunst als een introspectieve vrijetijdsbesteding, maar een plek waar mensen ervaren dat ze door het scheppen van kunst, zowel privé als in het openbaar, zich kunnen ontwikkelen en veranderen. Begeleid door kunstenaars, beeldend therapeuten, psychotherapeuten en mensen uit het kunstenveld. De bijeenkomsten op maandag worden begeleid door Laura van den Dungen en Betul Ellialtioglu (Framer Framed).

Deelnemers aan het Open Atelier kunnen nieuwe creatieve technieken aanleren en deze uitproberen. Het gemaakte kunstobject kan worden gebruikt om te reflecteren, op nieuwe inzichten te komen en veranderingen te bewerkstellen. Ondanks dat de deelnemers elk een andere culturele achtergrond en verschillende leeftijden hebben zal er gestreefd worden naar een groep waarbij verbondenheid en gelijkheid centraal staat. De open studio brengt de mogelijkheid om deelnemers te stimuleren om hun kunst te laten zien aan het publiek door het werk ten toon te stellen. De gemaakte kunst en daarmee ook de kunstenaar wordt hiermee serieus genomen.

 


Photo credit: Betul Ellialtioglu

door Betul Ellialtioglu


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam