Verlaten stad
door Arjé Cahn
door #HoeGaatHetEchtMetJe
Deze poster quote is van Karima el Fillali.
Karima el Fillali is zangeres en songwriter. Door de lockdown zijn al haar opdrachten komen te vervallen en leefde ze met veel angst en zorgen voor morgen. De fysieke afstand die er ontstond tussen haar en haar familie was voor Karima ontzettend zwaar, ze is daar tijdens de Ramadan vooral onder gaan lijden. De lockdown heeft haar vooral geleerd om te gaan met angst, ze voel dat ze een goed balans heeft kunnen vinden waar ze elke dag nog kan genieten van de dingen die ze wel om zich heen heeft.
Andere quotes die Rachel Rumai optekende uit haar gesprekken met Karima el Fillali:
‘Ik had zoveel huidhonger dat het voelde alsof ik aan het vasten was.’
‘Ik moest uit liefde afstand houden van mijn geliefden.’
‘Ik voelde angst om dingen kwijt te raken die ik niet kon zien.’
Quotes uit de serie van andere vrouwxlijke kunstenaars:
Sioejeng Tsao is kunstenaar en activist. Tijdens de lockdown heeft ze veel online werk kunnen doen als grafisch vormgever en heeft ze haar hoofd boven water kunnen houden. Als Chinese vrouw, voelde ze meer druk om zich aan de regels te houden zodat ze geen Corona zou krijgen of verspreiden, door de racistische blik die veel mensen in Nederland en wereldwijd hadden op de Chinese bevolking. Desondanks was ze ook heel bewust van haar privileges; genoeg inkomen om te overleven, een veilige thuishaven, gezonde relatie, verhuizing naar een groter huis en goede afspraken met haar huisgenoot.
‘Mijn hart ging uit naar alle vrouwen die in quarantaine moesten in een onveilige thuishaven.’
‘Een huis is geen thuis voor iedereen.’
‘Ik voelde me als Chinese vrouw veiliger tijdens de lockdown omdat ik achter gesloten deuren geen gevaar kon oplopen.’
Babeth Fonchie is dichter en jurist. Voor haar ging werk door omdat ze fulltime werkt voor het ministerie, Babeth moest toen gaan aanpassen aan thuiswerken. Door de hoge drukwerk moest ze ook hard aan de slag thuis en was er weinig tijd om uit te rusten. Babeth schrijft voor Lilith Mag en moest elke maand een gedicht schrijven over wat zich in die tijd had afgespeeld. Schrijven heeft haar veel meer rust gegeven dan normaal, omdat er buiten niet veel aan de hand was.
‘Mijn kunst is veel meer onderdeel gaan worden van wie ik ben als persoon.’
‘Ik wil niet alleen maar over Corona schrijven, er is zoveel meer aan de hand in de wereld waar we ons zorgen om moeten maken.’
‘Soms moet je naar buiten gaan om aan iets belangrijks bij te dragen.’
Roziena Salihu is schrijver en spoken word artist. Ze is tijdens de lockdown heel veel gaan nadenken over haar kunstenaarschap en zat in een emotional rollercoaster van angst, frustratie, inspiratie en rust. Discipline hebben was heel lastig omdat ze zich constant ging afvragen “waar doe ik dit voor?”
‘Waar moet ik heen als de wereld stil staat?’
‘Wat is tijd in een wereld waar je elke dag thuis bent?’
‘Heel veel wat ik doe als kunstenaar komt uit de contacten die ik maak.’
Al deze quotes werden door dichter Rachel Rumai Diaz samen met haar gesprekspartners geformuleerd. Rachel koos voor deze community vanuit de volgende motivatie: ‘Vrouwxlijke kunstenaars worden nog steeds niet genoeg vertegenwoordigd in de kunstwereld. Zowel op het podium, als in een museum of op papier; vrouwxn moeten harder werken en vechten voor een plekje. Daarom een ode aan deze vrouwxn, die ondanks de Corona tijd hun hoofd boven water houden en de ruimte innemen die ze niet altijd wordt gegeven.’
“Ik heb in de tijden van de lockdown, ondanks de afstand, me enorm verbonden gevoeld met mensen. Vooral creatievelingen en kunstenaars en in het bijzonder vrouwxn. Ik denk dat we afgelopen maanden hebben laten zien hoe krachtig bondgenootschap kan zijn, en dat we samen een groot impact kunnen hebben op de maatschappij.”
***
#HoeGaatHetEchtMetJe is een community-kunstproject over de (on)zichtbaarheid tijdens de corona-crisis. De campagne geldt als spreekbuis voor de lokale gemeenschap, een poëtische noot in het sociale, politieke en culturele debat tijdens Covid-19, tentoongesteld op billboards in de publieke ruimte van de stad. Het is een campagne in taal en beeld die het gesprek aanwakkert over hoe we elkaar voortaan kunnen horen, zien en helpen. Geïnspireerd op de vraag die we elkaar vaker zijn gaan stellen: Hoe Gaat Het Echt Met Je?
Community kunstenaar stadsbreed vrouwxlijke kunstenaars: Rachel Rumai Diaz.
Quote posters: Karima el Fillali, zangeres en songwriter.
Initiatiefnemers: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens. Assistentie: Jovana Stulic.
Grafisch vormgeving: Yuri Veerman.
#HoeGaatHetEchtMetJe