Nieuwmarkt
door Judith de Lang
Audicien Wouter de Wolf heeft een vaste rubriek in de maandelijkse Tops en tips van Slechthorend Amsterdam, waar hij vragen beantwoord van slechthorende Amsterdammers
Een hoortoestel heeft een bereik van 1,5 meter. Dit wordt vaak zo uitgedrukt en moet je dan eigenlijk zien als een nuttig bereik waarbinnen je kunt spraakverstaan.
Als de afstand groter is dan 1,5 meter dan is meestal ook de verstaanbaarheid minder. Het geluid wat op de microfoons van de hoortoestellen aankomt, is dan vermengd met andere geluiden die er in de buurt zijn. Het geluid wordt ook zwakker, omdat de afstand groter is.
De signaal-ruisverhouding is erg belangrijk. Deze signaal-ruisverhouding is de verhouding tussen het “signaal”, dat wat je graag wilt horen en de “ruis”, alles wat er omheen is, maar storend kan werken op de verstaanbaarheid.
Een gunstige signaal-ruisverhouding bereik je als de spreker dichter bij de microfoons van de ontvanger staat. Dus ben je binnen 1,5 meter van de hoortoestelgebruiker dan is er een redelijke signaal-ruisverhouding. Nu hangt dit natuurlijk ook sterk af van de omstandigheden waarin je je bevind. Als je wilt communiceren op moeilijke drukke plaatsen dan moet je dichter naar elkaar toe komen.
In het algemeen kun je stellen dat je voor spraakverstaan binnen een straal van 1,5 meter van de ander moet zijn. Overigens hangt dit ook weer sterk af van de ernst van de slechthorendheid. Iemand met beginnend gehoorverlies heeft veel minder last van een slechte signaal-ruisverhouding dan iemand met ernstig gehoorverlies en heeft waarschijnlijk ook een groter bereik. Omstandigheden als omgevingsgeluid, slechte akoestiek hebben ook invloed op het bereik van een hoortoestel.
Om die signaal-ruisverhouding verder te verbeteren, zeker in moeilijke omstandigheden, kun je ook gebruik maken van soloapparatuur (externe microfoons). Hiermee verkort je de afstand van de spreker tot de microfoon enorm en reduceert die tot 30 cm. Zo kun je een grotere afstand probleemloos overbruggen tot een afstand van soms wel 10 tot 15 meter!
Als je niet wil overstappen op externe microfoons dan komt de kwaliteit van het hoortoestel zelf aan de orde. Een goede richtinggevoelige microfoon is dan belangrijk, de meeste hoortoestellen zijn hier al mee uitgerust, maar het ene hoortoestel is zeker het andere niet. Er zijn ook hoortoestellen die de richtinggevoeligheid loslaten en waarbij de hoortoesteltechniek vooral gericht is op het zo goed mogelijk versterken van spraaksignalen. Ook dit kan een belangrijke verbetering geven.
We raden je aan om uit te proberen wat het beste past bij jouw specifieke omstandigheden. Ook de betere hoortoestellen hebben op dit gebied best het één en ander te bieden. Puzzelen en uitproberen wat iemand het beste past, behoort tot het dagelijkse werk van een audicien.
De stelling dat hoortoestellen een bereik hebben van ongeveer 1,5 meter klopt voor het verstaan van spraak zeker!
Second Opinion Hoortoestellen
Wouter de Wolf is audicien en eigenaar van Second Opinion Hoortoestellen met in vestiging in Badhoevedorp onder de rook van Amsterdam.
door Wouter de Wolf en Marja de Kinderen