Rolmodellen
door Anouar Ennali
December 2020 – Ambassadeur van het nachtleven Mirik Milan was zes jaar, tot 2018, nachtburgemeester van Amsterdam. Door zijn inzet kwamen er 24-uursvergunningen voor dansclubs. Die vormden een bloeiende bedrijfstak tot de corona-crisis. Nu maakt hij een reddingsplan.
TEKST Marcel Schor BEELD George Maas
Mirik Milan houdt van de nacht. “Het heeft iets spannends zoals een autoritje in het donker en al die lichtjes die je onderweg om je heen ziet.” Meer nog geeft Milan om het clubleven tijdens de donkere uren. “Op feesten en tijdens dansen heb je onverwachte ontmoetingen tussen oude en nieuwe vrienden. Voor jongeren is het nachtleven een plek waar je ontdekt dat de wereld groter is dan je familie en school en dat er mensen zijn die anders geaard zijn dan jij. Ik kwam als jongere in aanraking met de queerscene, LHBTI+-gemeenschap en paradijsvogels en vond dat prachtig. Mensen waar ik thuis niet mee in aanraking kwam. Het nachtleven is ook de voedingsbodem van de tegencultuur: denk aan hiphop en rock ‘n roll. Een connectie op de dansvloer is voor veel mensen belangrijker dan een goed gesprek in de kroeg”, legt Mirik uit. “De nacht is het moment waarop veel talent tot ontwikkeling komt. Ga jij maar een filmpje maken, bedien jij maar de knoppen en kom jij maar achter de bar staan. Ik ben zo begonnen en uiteindelijk ben ik feesten gaan organiseren voor meer dan 10.000 mensen.”
De corona-crisis gooide roet in het eten van Miriks mooie nachtleven, want sinds half maart zijn alle clubs gesloten en het lijkt er op dat daar voorlopig niet snel verandering in komt. “Die tweede lockdown valt me zwaar, het duurt te lang. We kunnen al ruim acht maanden niet uit. Tijdens de eerste golf was iedereen in een overlevingsmodus met hilarische momenten als het hamsteren van closetpapier en fanatiek doe-het-zelven”, vertelt Mirik. “Maar ik zie nu vrienden die in de productie zitten, een boekingskantoor hebben of in de evenementenorganisatie zitten en dreigen om te vallen. De overheid compenseert wel een deel van de inkomensderving, maar dat is lang niet genoeg om het nog veel langer vol te houden in een dure stad als Amsterdam. Ik heb gelukkig nog niet meegemaakt dat iemand zijn huis uit is gezet.”
Nachtclubs doen van alles om het hoofd boven water te houden. “Ze zijn veel meer online. Neem Miami, een stad gebouwd op toerisme, maar de horeca is voorbij. Diverse clubs zijn radioshows begonnen en dat levert inkomsten op. In Detroit, geboorteplaats van de techno, hebben de clubs de omslag gemaakt naar drag-racing op een leegstaand stuk snelweg en vliegveld. Dat trekt mensen uit alle sociale klassen. Je neemt een fles bier mee en er is een barbecue. Je kunt afstand houden én er is muziek. Het is een happening en een mooi voorbeeld van hoe mensen uit het nachtleven in staat zijn om te innoveren. In Nederland publiceert club Pip uit Den Haag popboeken en doet doneer-acties.”
Mirik was tot bijna drie jaar geleden nachtburgemeester van Amsterdam en heeft in die rol veel bereikt voor het nachtleven. “Het nachtburgemeesterschap was eerst vooral ceremonieel, nu is het een onafhankelijke stichting die partijen bij elkaar brengt en invloed uitoefent. Mijn belangrijkste wapenfeiten zijn de 24-uursvergunningen voor dansclubs en het succesvol promoten van de functie van nachtburgemeester op conferenties in wereldsteden. Als nachtburgemeester heb ik geleerd dat het belangrijk is om te weten hoe het ambtelijk apparaat werkt en welke mogelijkheden lokale wetgeving biedt.”
Nadat zijn periode als nachtburgemeester erop zat, is hij ambassadeur van het nachtleven gebleven. “Ik ben toen de crisis uitbrak een whatsapp-groep voor nachtburgemeesters begonnen. Er zijn wereldwijd ongeveer vijftig nachtburgemeesters. We zijn bezig met het schrijven van een plan om het nachtleven te redden en hoe we het straks na corona beter kunnen doen. De buitenruimte zouden we bijvoorbeeld slimmer kunnen gebruiken. In Litouwen zetten ze de tafels buiten en worden straten afgezet. Ook willen we een inclusief uitgaansleven zodat racisme, seksisme en homofobie straks tot het verleden behoren, maar dat vereist wel meer diversiteit bij die nachtclubs.”
Mirik denkt dat het niet makkelijk wordt om de politiek straks van de plannen te overtuigen. “Mijn frustratie is dat maar weinig politici zich voor ons willen inzetten. Het is al eeuwen zo dat de nacht wordt gezien als donker en verderfelijk en daardoor is de nachtcultuur niet iets om je voor in te zetten.”
Mirik maakt zich zorgen over het komende festivalseizoen. “Als je met Pasen een goede programmering wil hebben, moeten we nu al gaan beginnen met de voorbereidingen. Bij het festivalterrein zou een lange looproute moeten komen zodat duizenden mensen bij diverse checkpoints een sneltest kunnen krijgen. Zonder negatieve test kom je er niet in, dat zijn de spelregels. Ik zie dat allemaal niet gebeuren omdat we dan nu al in gesprek zouden moeten zijn met de overheid. Er gebeurt niets, terwijl we het wel hebben over een branche waar 12.000 mensen werken. In Amsterdam alleen al gaat het om vele honderden banen bij tachtig clubs waarvan er circa dertig programmeren.”
Wat drijft Mirik om zich al jarenlang in te zetten voor het nachtleven? “Ik spreek veel gelijkgestemden met passie voor de dansvloer. Dat is bemoedigend in een wereld met zoveel problemen en tegenstellingen. Of je in São Paulo of New York bent, je weet dat je een progressief persoon voor je hebt. Het maakt niet uit of je spreekt met een clubeigenaar of een organisator, het zijn dwarsdenkers aan wie je niet moet vertellen hoe ze behoren te leven. Ze geloven in een bepaalde muziekstroming die de meeste mensen in eerste instantie niet zien zitten maar later populair wordt.”
Een van de hoogtepunten uit Miriks nachtleven was op 27 december 2006. “Collega Joost van Bellen en mijzelf organiseerden ‘Manifesto’ in Paradiso over hoop en nieuwe ervaringen, een verkleedfeest. De dansvloer was alleen te bereiken via een opblaasbare glijbaan vanaf het balkon. Iedereen sprak er na afloop over: ‘met de hakken in m’n nek kwam ik beneden’. Het was gekkigheid, nog steeds hoor ik mensen over die nacht vertellen.”
Mirik Milan (39) begon in 2005 met het organiseren van clubnachten onder de titel RAUW, Night Voyage en Manifesto. Hij was van 2012 tot 2018 nachtburgemeester van Amsterdam met als grootste wapenfeit 24-uursvergunningen. Als ambassadeur van het nachtleven schrijft hij een plan om het nachtleven te redden.
door Marcel Schor - MUG Magazine
Dit artikel is onderdeel van de zaal ’21 maanden armoede’ van MUG Magazine. MUG is gratis te krijgen op 300 plekken in de stad, waaronder supermarkten en bibliotheken, en bevat tips en informatie over werk en inkomen, armoedebestrijding en schuldhulp.