Het schrijftolken op afstand is in deze coronatijden voor mensen met gehoorverlies in een stroomversnelling gekomen.
Het was al langer mogelijk om te tolken op afstand, maar de werkwijze was omslachtig voor zowel de tolk als de gebruiker. De eerdere applicatie gebruikte teveel bandbreedte van het internet en stelde hoge eisen aan de wifi. ‘Er waren applicatievoorbeelden in Engeland en Amerika’, vertelt schrijftolk Gea Duister, ‘alleen werkten die niet in Nederland.’
Door corona is werken én ter plekke schrijftolken niet mogelijk. Daarom heeft Text on Tap, ontwikkeld door software/ hardware ontwikkelaar Sander Pasveer, samen met schrijftolk Davy de Brujn van het Schrijfhuis, zo’n boost gekregen. Davy de Brujn is vooral bekend van de ondertiteling van de Formule 1 races. Sander Pasveer heeft eerder Tekst on Top en het Velotype PRO toetsenbord voor schrijftolken ontwikkeld.
Sander Pasveer wilde dat ondertiteling net zo makkelijk beschikbaar zou worden als water uit de kraan. Zonder al te veel gedoe moet de tekst uit de tap komen vloeien. Hup “kraan open en tappen maar.. meelezen voor de gebruiker met gehoorverlies”.
En dat is gelukt. De tolken hebben zich de werkwijze in hoog tempo eigen gemaakt, door workshops te volgen gegeven door Davy de Bruijn en Sander Pasveer.
Hoe werkt Text on Tap?
Text on Tap is een “tekst streaming systeem” speciaal ontwikkeld voor het streamen van real-time tekst. Gebruiker(s) krijgen van tevoren een link naar een beveiligde omgeving waar ze de ondertiteling kunnen meelezen. De tolk neemt deel aan het online vergaderplatform, typt mee wat iedereen zegt, en streamt haar tolktekst live naar de betreffende browser. Zo kunnen gebruikers direct tekst meelezen wat er allemaal gezegd wordt. Sommige gebruikers schakelen tussen het online beeld op de laptop van de vergadering of bijeenkomst en een tablet of mobiele telefoon waar de tolktekst staat. Tekst meelezen op hetzelfde scherm kan ook met een speciaal overlay-programmaatje. Een kind kan de was doen.
Tekst on Tap is bij alle online videobeldiensten te gebruiken als Zoom, Google Meet, Microsoft Teams, Skype en Facetime. Meerdere deelnemers kunnen werken met dezelfde link. Het is ook mogelijk om een combinatie te maken van een schrijftolk en een gebarentolk.
Ook ondertiteling van Formule 1 wedstrijden mogelijk
Je kunt Formule 1 wedstrijden via YouTube en Text on Tap ondertiteld kijken. Ook het ondertitelen van tv-uitzendingen en colleges kan op deze manier.