Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Arjan Vliegenthart © Nibud
Afbeelding 21 maanden armoede

SOLIDARITEIT: Nibud-directeur Arjan Vliegenthart

Juli 2020 – Dit artikel is onderdeel van de interviewreeks SOLIDARITEIT (link naar deel 1)

Tekst Robin Uitham

“Corona-solidariteit moet voortduren”

“Mijn grootste zorg is dat de corona-crisis straks een armoede-crisis wordt. Mensen maken zich nu iets minder zorgen dan aan het begin van de crisis, terwijl we toch weten dat de crisis heel diep gaat worden. Mensen denken altijd dat de buurman werkloos wordt, maar wat als jij nu de buurman bent.”

“De regering heeft het goed gedaan om meteen met de NOW en een steunpakket voor zzp’ers de portemonnee van veel mensen te stutten. Maar hoe doen we dat na de zomer als dat pakket afloopt? Daarover maak ik mij zorgen. Als woningcorporaties nu zeggen: u hoeft de huur even niet te betalen, dan moeten mensen die later terugbetalen. Als je dan geen of minder inkomen hebt, sleep je een hele schuldenlast mee. Hoe gaan we ervoor zorgen dat het hanteerbaar blijft voor mens en maatschappij? We moeten al die schulden beter gaan saneren dan we de afgelopen jaren hebben gedaan.

Wat er moet gebeuren? Hou vol, zoals Jaap van Dissel zegt, dat geldt ook voor de overheid. Die moet blijven ondersteunen en kijken wat ze kan doen voor de portemonnee van de kwetsbare groepen. Kijk hoe we die schuldenberg maatschappelijk gaan dragen. We ontkomen niet aan kwijtscheldingen en saneringen.”

“Zorg voor een eerlijkere economie, de lasten moeten gelijk worden verdeeld tussen burgers en bedrijven. Ook private partijen als hypotheekverstrekkers en woningcorporaties moeten nu kijken hoe ze de schuldenlast bij huurders en huizenbezitters hanteerbaar maken, zodat mensen perspectief houden en een dak boven hun hoofd.”

Dubbeltje

Het Nibud geeft goede adviezen hoe burgers buffers kunnen bouwen, maar wat als mensen gewoon niet voldoende inkomen hebben? “Dat is een van de grootste problemen. Je kunt adviseren hoe je een dubbeltje omdraait, maar op een gegeven moment is het dubbeltje weg. Een goede aanpak van schulden en betalingsproblemen is niet langer de verantwoordelijkheid van individuele burgers, maar van de samenleving als geheel.”

“Waar ik beducht voor ben is dat die corona-solidariteit die er bij aanvang van de crisis was, langzaam weg ebt, dat we teruggaan naar normaal. Als je weet dat mensen met grote schulden zich vaak pas na vijf jaar melden bij de schuldhulpverlening, dan mag je hopen dat die corona-solidariteit straks ook nog voor hen geldt. Als we willen dat deze gezondheidscrisis geen armoedecrisis wordt, dan zullen we langer solidair met elkaar moeten zijn.”

door Robin Uitham - MUG Magazine


Dit artikel is onderdeel van de zaal ’21 maanden armoede’ van MUG Magazine. MUG is gratis te krijgen op 300 plekken in de stad, waaronder supermarkten en bibliotheken, en bevat tips en informatie over werk en inkomen, armoedebestrijding en schuldhulp.


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West