Nu we toch dicht moeten zijn…. verbouwing Buurthuiskamer De Schakel
door Eigenwijks
Taal voor Eenzaamheid is een programma van social designer Madelinde Hageman gemaakt om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Het maakt onderdeel uit van Platform voor Eenzaamheid waar meerdere kunstenaars nieuwe manieren tonen om het taboe op eenzaamheid te doorbreken. Tijdens Covid-19 voerde Madelinde in samenwerking met design antropoloog Tina Lenz het programma Taal voor Eenzaamheid uit in buurthuis Hebron. Daar ontstonden samen met buurtbewoners een nieuwe serie artistieke uitingen. De beelden zijn resultaten van deze samenwerking. Ze deden dit in opdracht van Buurthulp-West- Protestantse Diaconie.
Framer Framed werkt sinds 2019 samen met Tina Lenz en Madelinde Hageman in verschillende projecten, die inclusie, participatie, persoonlijke en artistieke ontwikkeling steeds als uitgangspunt nemen. Het volledige resultaat van het project is ontworpen in een boekje en kan worden bekeken via deze link.
1. Nieuw woord voor eenzaamheid
Denk aan een persoonlijke situatie waarin je je eenzaam voelden tijdens de COVID-19 maanden. Bedenk hiervoor een nieuw zelfbedacht woord die past bij jouw verhaal. Een klank, samen voegsel van twee woorden of een fantasiewoord. Als er letterlijk meer taal voor eenzaamheid zou bestaan, wordt het dan mogelijk om genuanceerder hierover te praten?
2. Schrijf een brief aan eenzaamheid
Als eenzaamheid een persoon was, wat zou je haar of hem dan schrijven? Wordt de aanhef ‘Beste eenzaamheid’, ‘Geachte eenzaamheid’ of ‘Lieve eenzaamheid’. En wat wil je kwijt?
3. Recept om eenzaamheid te maken
Uit welke ingrediënten bestaat jouw eenzaamheid? Denk aan het soort eten wat jij verbindt aan eenzaamheid. Welke ingrediënten en hoeveel gram van wat zit in het recept? Bestaat het uit verdriet, pijn, kou of toch warmte en liefde?
4. Troostobject bij eenzaamheid
Welk object geeft jou troost als je thuis bent en je je eenzaam voelt? Je bent in je eigen omgeving en kijkt in gedachte om je heen. Loop verder door je huis en blijf kijken. Zie je voorwerpen, plekken of rituelen waarbij je troost vindt? Misschien is het verbonden met iets waar je voor zorgt of wat je graag doet.
5. Een hand vol eenzaamheid
Wat als jouw eenzaamheid in je hand zou passen, hoe ziet het er dan uit? Denk na over de grootte, vorm en de kleuren van jouw eenzaamheid. Is het iets herkenbaars, een herinnering of een expressie van een gevoel.
6. Bewaar jouw eenzaamheid verbrand
Wat wil je van jouw eenzaamheid het liefst verbranden? En wat wil je graag koesteren, bewaren en meenemen naar huis? Beschilder de twee houten tabletten. Het tablet wat je wilt bewaren wordt een schilderij om op te hangen. De andere gooien we in een vuur. Weet je zeker dat je het wilt verbranden?
‘Ema’ zijn kleine houten tabletten die in Japan worden gebruikt om gebeden en wensen op te schrijven. Het is een manier om wensen door te geven aan priesters en geesten. Bij speciale gelegenheden worden de ema ritueel verbrand als symbool dat de schrijver van zijn wens is bevrijd.
7. Alleen voor jou alleen
Om mee te nemen naar huis, voor jou alleen.
Image credit: Madelinde Hageman and Tina Lenz
door Madelinde Hageman and Tina Lenz