Bunker
door Salih Copur
‘Een ambtenaar moet straks bepalen of ik geschikt ben als sekswerker.’ Melissa
‘Sekswerk in tijden van corona. Bij mensen op leeftijd zou je wel uitkijken. Maar een jonge knul van 30. Waarom zou dat niet kunnen?’ Melissa
Ten tijde van de gesprekken was fysiek sekswerk wettelijk niet toegestaan. De straten in de red- light-district waren nagenoeg leeg. Het zou pas vanaf 1 september weer toegestaan worden. Dankzij een stevige lobby werd dit vervroegd naar 1 juli – nog steeds veel later dan de andere contactgroepen.
Tijdens de eerste lockdown spraken Arthur Kneepkens en Merel Noorlander met Melissa, verbonden aan het PIC, werkzaam als professioneel sekswerker: “Het beroep van een sekswerker kan net zo veilig worden uitgevoerd als het werk van een fysiotherapeute of schoonheidsspecialist. Toch moesten sekswerkers veel langer wachten op een versoepeling van de regels, terwijl men al zo lang gewend is om punctueel met veiligheid en hygiëne om te gaan en bezig te zijn. Wat meer vertrouwen in haar professionele beoordelingsvermogen zou ik wel waarderen.”
***
#HoeGaatHetEchtMetJe is een community-kunstproject over de (on)zichtbaarheid tijdens de corona-crisis. De campagne geldt als spreekbuis voor de lokale gemeenschap, een poëtische noot in het sociale, politieke en culturele debat tijdens Covid-19, tentoongesteld op billboards in de publieke ruimte van de stad. Het is een campagne in taal en beeld die het gesprek aanwakkert over hoe we elkaar voortaan kunnen horen, zien en helpen. Geïnspireerd op de vraag die we elkaar vaker zijn gaan stellen: Hoe Gaat Het Echt Met Je?
Initiatiefnemers / community kunstenaars Amsterdam Centrum: Merel Noorlander en Arthur Kneepkens. Assistentie: Jovana Stulic.
Geïnterviewden: Niki, Bear, Melissa (PIC Amsterdam),Trans United Europe / BPOC Trans network, Amsterdam, Nico.
Grafisch vormgeving: Yuri Veerman.
Foto postercampagne: Jovana Stulic
#HoeGaatHetEchtMetJe