Weer stil op straat
door José Niekus
Casa Migrante, gehuisvest in een oude kerk die gehuurd wordt van het bisdom, staat in de van Ostadestraat. Wij zijn een stichting, waar door solidariteit de Spaanstalige migrant wordt geholpen bij de integratie en het vinden van een plek op de arbeidsmarkt. Tegelijk slaan we een brug naar de Nederlandse en Amsterdamse samenleving en de buurt waarin Casa Migrante staat.
In ons inloophuis komen diverse disciplines aan hulp samen en weten we migranten met allerhande problemen op weg te helpen. Veelal met informatie over administratieve en juridische procedures en regels. Maar ook worden er workshops en taallessen Nederlands en Engels verzorgd, gaan we op bezoek bij eenzame ouderen staan we in contact met sekswerkers en kunnen daklozen bij ons tijdelijk een ‘locker’ en een postbus gebruiken. En er zijn regelmatig culturele activiteiten met Spaanse of Latijns-Amerikaanse kunstenaars in het middelpunt. Met elkaar vormen we een actieve en betrokken gemeenschap.
En dan ineens is er corona… fysiek contact is niet meer mogelijk. We besluiten al snel dat Casa Migrante niet open kan blijven in verband met de veiligheid van onze bezoekers en vrijwilligers. Een groot deel van onze vrijwilligers behoort tot een kwetsbare groep door leeftijd of gezondheid. En we moeten ons aan de RIVM regels gaan houden.
Maar onze hulp moet wel door kunnen gaan. Als organisatie bestaan we binnenkort 60 jaar en we laten ons niet door een pandemie uit het veld slaan. Onze bezoekers en klanten hebben ons hard nodig, want al snel blijk dat een groot deel van de Spaanstalige migranten hard getroffen is door sluiting van hotels, restaurants en winkels en dus geen inkomen meer hebben. Ook blijkt huiselijk geweld een groot probleem.
We staan voor een grote uitdaging! Hoe pakken we dit op? Door te doen wat wel kan! Met elkaar kijken we welke diensten noodzakelijk en mogelijk zijn. Wat kunnen we online of via de telefoon doen? Welke vrijwilligers zijn inzetbaar? En al snel draaien we weer!
Het vrouwenemancipatie project Minerva en een deel van de taalessen gaan online. Hulpverzoeken komen nu via de mail binnen. We bellen met mensen om te weten hoe het met ze gaat. We helpen kinderen aan laptops zodat ze onderwijs op afstand kunnen krijgen. Sinds half maart hebben we ongeveer 250 verzoeken behandeld en mensen op weg geholpen. Hierbij maken we dankbaar gebruik van vele andere hulporganisaties zoals het Wereldhuis, het Rode Kruis, het Kansfonds en de gemeente Amsterdam.
Al tien weken na de ‘lockdown’ zijn we weer beperkt open gegaan. Met financiële hulp van Netwerk DAK hebben we Casa Migrante opnieuw kunnen inrichten zodat veiligheid en gezondheid van onze vrijwilligers en bezoekers gegarandeerd wordt.
We zijn trots op de inzet van onze vrijwilligers die zorgen dat waar we voor staan, door kan gaan. Toch maken we ons ook wel zorgen. Omdat veel activiteiten en lessen zijn geannuleerd, missen we een belangrijke bron van inkomsten. Tegelijk hebben we op andere gebieden extra uitgaven moeten doen. Onze uitdaging is nu niet alleen hoe we zorgen dat onze bezoekers en vrijwilligers gezond blijven, maar ook hoe we als organisatie de komende maanden en jaren zelf (financieel) gezond blijven.
Meer info of hoe je ons kunt steunen lees je op www.casamigrante.com
Contact kun je met ons opnemen via info@casamigrante.com
door Carlita Koningstein, Casa Migrante